KUCHYNĚ

ZÓNY V KUCHYNI

KUCHYNĚ NA MÍRU

zóny v kuchyni

KUCHYNĚ NA MÍRu

Kuchyň je středem každého domova. Je to místo, kde si vaříte svou ranní kávu, místo, kde celá rodina jí nedělní oběd, je to i místo večerního posezení po náročném dni. Prostě srdcem celého domu. Měli byste tedy jejímu výběru věnovat náležitou pozornost.

Kuchyň, to není jen kuchyňská linka, ale také stůl, židle, obklady a proto je důležité při výběru materiálů a barev vše sladit do příjemného celku.

Moderní kuchyňská linka znamená praktičnost, prostornost a dostatek úložného prostoru, kdy každá věc má své místo. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství doplňků, ve kterých není jednoduché se zorientovat. Rádi Vám s výběrem pomůžeme a poradíme. Domluvíme si s Vámi schůzku, protože oproti některým konkurenčním firmám upřednostňujeme osobní kontakt. Zaměřujeme se na Chrudim, Pardubice a okolí, ale není problémem realizovat kuchňskou linku i na vzdálenějších místech. Společně naplánujeme, co by ve Vaší nové kuchyni rozhodně nemělo chybět.Každou kuchyň můžeme rozdělit na dílčí tematické části. Každá tato část slouží svému účelu od mytí nádobí, přes jeho uskladnění až po hlavní pracovní část a část se spotřebiči. Funkčně by se měly doplňovat tak, abyste měli usnadněnou práci a zároveň i logicky aby prostor pro uchování chladných potravin nebyl vedle přímých zdrojů tepla. Stejně tak hlavní pracovní část by nemusela být v protilehlém rohu než sporák. I na toto musíme při návrhu Vaší kuchyně myslet a rádi Vám s uspořádáním poradíme. Níže uvádíme příklady vhodných rozmístění kuchyňských zón.

Pracovní trojúhelník

ZÓNY V KUCHYNI

Zóny v kuchyni

ZÓNY V KUCHYNI

Každou kuchyň můžeme rozdělit na dílčí tématické části. Každá tato část slouží svému účelu od mytí nádobí, přes jeho uskladnění až po hlavní pracovní část a část se spotřebiči. Funkčně by se měly doplňovat tak, abyste měli usnadněnou práci a zároveň i logicky aby prostor pro uchování chladných potravin nebyl vedle přímých zdrojů tepla. Stejně tak hlavní pracovní část by nemusela být v protilehlém rohu než sporák. I na toto musíme při návrhu Vaší kuchyně myslet a rádi Vám s uspořádáním poradíme. Níže uvádíme příklady vhodných rozmístění kuchyňských zón.

Prostor pro přípravu potravin

ZÓNY V KUCHYNI

Minimální pracovní plocha by měla mít rozměr aspoň 70 cm, optimální je však délka 120 cm. Pracovní místo by mělo být po obou stranách varné desky, pro odkládání nádobí i uvařených jídel. Výška pracovní plochy se odvíjí od výšky postavy. Výška pracovní plochy by měla být 5-10 cm pod úrovní ohnuté ruky tj 86-92 cm na zemí. Všechny části pracovní desky by měly být dostatečně osvětleny.

Nádoby na potraviny

ZÓNY V KUCHYNI

Umístění skříněk na nádoby na potraviny

Mytí nádobí

ZÓNY V KUCHYNI

Dřez a myčka by měly být umístěny v těsné blízkosti.
Tip: výška dřezu je ideální 5 cm nad úrovní ohnuté ruky. V rozmezí 85-106 cm, protože hlavní činnost je na dně dřezu.
Dřez by měl být umístěn minimálně 30 cm od konce pracovní desky. Logické je umístění odpadků ve skříňce pod dřezem. V současné době je v nabídce množství různých odpadkových košů pro tříděný odpad.

Průchod mezi jídelním stolem a kuchyňskou linkou by měl být široký 120-140 cm, minimálně však 100-105 cm.

Úložný prostor pro potraviny

ZÓNY V KUCHYNI

Potraviny uložené v zásuvkách jsou přehlednější.

Příbory a nádobí

ZÓNY V KUCHYNI

Zásuvky ArciTech mají nosnost 40 kg, 60 kg a nebo 80 kg

ERGONOMIE KUCHYNĚ

Vylepšete svou kuchyň s ohledem na praktičnost a efektivitu!

V naší nabídce se zaměřujeme na ergonomické uspořádání kuchyně, které zajišťuje plynulý a komfortní průběh všech kuchyňských činností - od uskladnění potravin a přípravy jídla až po mytí nádobí a ukládání.

Pracovní trojúhelník je klíčovým prvkem efektivní kuchyně. Spojení chladničky, dřezu a varné desky vytváří optimální pracovní prostor. Důležité je zajistit, aby součet délek stran trojúhelníku nepřesáhl 6 metrů, což zaručuje pohodlnou dostupnost.

Pro dostatek pracovní plochy doporučujeme minimální šířku 70 cm, avšak optimální je délka 120 cm. Místo pro práci by mělo být dostupné ze všech stran varné desky, umožňující pohodlné odkládání nádobí i hotových jídel. Výška pracovní plochy je individuální a závisí na výšce uživatele. Doporučujeme umístění pracovní plochy o 5-10 cm pod úroveň ohnuté ruky, což odpovídá výšce 86-92 cm nad podlahou. Kvalitní osvětlení pracovních ploch je rovněž důležité.

Zóna mytí, tedy umístění dřezu a myčky, by měla být navzájem blízko. Ideální výška dřezu je 5 cm nad úrovní ohnuté ruky, v rozmezí 85-106 cm nad podlahou. Je vhodné umístit dřez minimálně 30 cm od konce pracovní desky a výhodné je mít odpadkový koš umístěný pod ním.

Pro pohodlný pohyb mezi jídelním stolem a kuchyňskou linkou doporučujeme šířku průchodu 120-140 cm, minimálně však 100-105 cm.

Zóna vaření, tedy umístění varné plochy, je dalším důležitým prvkem kuchyně. Doporučujeme umístění varné desky 10-17 cm pod úrovní ohnuté ruky, v rozmezí 75-87 cm nad podlahou. Důležité je také mít dostatečnou odkládací plochu kolem varné desky. Výhodou je také přítomnost odsavače par, jehož výkon by měl být 10krát vyšší než objem místnosti.

Při navrhování kuchyňské linky se zaměřujeme na individuální potřeby zákazníka. Nabízíme výrobu kuchyňských linek na míru v oblasti Chrudimi a Pardubic. Ideální uspořádání kuchyně je kombinace dvou rovnoběžných linek nebo kombinace rovné linky a ostrůvku. Tímto způsobem je možné efektivně využít prostor a umístit spotřebiče tak, aby byly snadno dostupné.

Při umisťování spotřebičů dbáme na jejich funkčnost. Chladničku doporučujeme umístit do rohu s dostatečným odstupem od stěny (cca 5-7 cm) pro pohodlné otevírání dveří. Na obou stranách varné desky by měla být dostatečná odkládací plocha. Troubu je vhodné umístit ve výšce 90 cm (dno trouby) a při umístění spotřebičů nad sebou je optimální výška trouby 70 cm. Před myčkou je důležité zajistit prostor o šířce 120 cm pro snadný přístup.

Věnujeme také pozornost osvětlení kuchyně. Doporučujeme příkon 13 W na 1 metr čtvereční pracovní plochy.

Vytvořte si ergonomickou a funkční kuchyni s naší pomocí! Kontaktujte nás pro více informací a možnosti individualizace vaší kuchyně na míru.